PENGENALAN
Blog ini dibangunkan bagi memenuhi
keperluan kursus DBK14902 Didaktik Makanan dan Pemakanan. Ia mengandungi alat
bahan bantu mengajar (ABBM) bagi membantu proses pengajaran dan pembelajaran
Makanan dan Pemakanan Tingkatan 4 dan 5. Antaranya ialah :
1.
Modul
2.
Powerpoint
3.
Aktiviti
4.
Latihan
5.
Video
pengajaran
MATLAMAT KURSUS :
Kursus ini adalah untuk melahirkan guru vokasional yang terampil
dalam pengajaran dan pembelajaran Makanan dan Pemakanan
SINOPSIS KURSUS :
Kursus ini mendedahkan pelajar kepada konsep, prinsip dan amalan
dalam pedagogi makanan dan pemakanan dan meliputi skop yang berikut; pengenalan
kepada kurikulum, kajian silibus, pedagogi, penilaian, pengendalian pengajaran
bilik darjah/ pengendalian pengajaran makmal dan penghasilan projek makanan dan
pemakanan.
HASIL PEMBELAJARAN KURSUS :
Di akhir kursus, pelajar dapat menggunakan dan menghayati ilmu serta
kemahiran yang berkaitan dengan :
1.
Menganalisis
struktur silibus Makanan dan Pemakanan dalam kurikulum Ekonomi Rumah Tangga.
(PLO1, C4)
2.
Membina
kompetensi asa Makanan dan Pemakanan. (PLO2, P4)
3.
Engorganisasikan
pelaksanaan pengajaran pengurusan Makanan dan Pemakanan. (PLO5, A4)
0 comments:
Post a Comment