Search This Blog

PENGENALAN


PENGENALAN
Blog ini dibangunkan bagi memenuhi keperluan kursus DBK14902 Didaktik Makanan dan Pemakanan. Ia mengandungi alat bahan bantu mengajar (ABBM) bagi membantu proses pengajaran dan pembelajaran Makanan dan Pemakanan Tingkatan 4 dan 5. Antaranya ialah :
1.       Modul
2.       Powerpoint
3.       Aktiviti
4.       Latihan
5.       Video pengajaran

MATLAMAT KURSUS :
Kursus ini adalah untuk melahirkan guru vokasional yang terampil dalam pengajaran dan pembelajaran Makanan dan Pemakanan

SINOPSIS KURSUS :
Kursus ini mendedahkan pelajar kepada konsep, prinsip dan amalan dalam pedagogi makanan dan pemakanan dan meliputi skop yang berikut; pengenalan kepada kurikulum, kajian silibus, pedagogi, penilaian, pengendalian pengajaran bilik darjah/ pengendalian pengajaran makmal dan penghasilan projek makanan dan pemakanan.

HASIL PEMBELAJARAN KURSUS :
Di akhir kursus, pelajar dapat menggunakan dan menghayati ilmu serta kemahiran yang berkaitan dengan :
1.       Menganalisis struktur silibus Makanan dan Pemakanan dalam kurikulum Ekonomi Rumah Tangga. (PLO1, C4)
2.       Membina kompetensi asa Makanan dan Pemakanan. (PLO2, P4)
3.       Engorganisasikan pelaksanaan pengajaran pengurusan Makanan dan Pemakanan. (PLO5, A4)

PENSYARAH : CIK MAWAR AIN BINTI ALIAS

0 comments:

Post a Comment